Kävimme eilen synnytyssairaalassa tekemässä synnytyssuunnitelman, sen verran kuin synnytystä voi suunnitella etukäteen. Tällä kertaa meidän ei tarvinnut käydä synnytysvalmennuksia, koska synnytimme viimeksikin Haikaranpesässä, Kätilöopiston sairaalassa ja kävimme valmennukset tuolloin. Uudelleensynnyttäjien, jotka ovat käyneet Haikaranpesän omat valmennukset jo kertaalleen, ei tarvitse käydä niitä uudestaan.
Synnytyssuunnitelma tehtiin yhdessä kätilön kanssa, joka lähinnä haastatteli meitä ja laittoi mietteitämme ja toiveitamme ylös. Viime kerrasta opin sen ettei synnytystä tosiaankaan voi suunnitella liiaksi etukäteen. Pitkä avautumisvaihe, unen ja levon puute sekä kramppiin mennyt kohtu "pilasivat" suunnitelmani luomusynnytyksestä mutta siinä vaiheessa en edes harmitellut epiduraalia vaan otin puudutteen ilolla (vaikka en oikein muista tuosta vaiheesta mitään) vastaan. Ja sehän auttoi! Joten kovinkaan negatiivisia ajatuksia minulla ei millään voi epiduraalista olla, ja otankin sen myös tällä kertaa mikäli tarve sen vaatii.
Mutta ihannetilanteessa, jolloin synnytys sujuisi huomattavasti nopeammin kuin viimeksi ;), käyttäisin kivunlievityksenä vettä ja saisimme ammehuoneen, myös aquarakkulat, akupunktio ja tns ovat semmoisia mitä haluaisin kokeilla. Vesisynnytys kiinnostaa suuresti, mutta siihen (kuten ammeeseen pääsyynkin) on tarkat kriteerit. Mutta näin siis täydellisessä ihannesynnytyksessä ja olen varautunut siihen ettei tuota ihannesynnytystä välttämättä tule.
Joulun ja uudenvuoden tunnelmia ❤️
6 vuotta sitten
2 kommenttia:
Mitä kriteereitä siihen vesisynnytykseen pääsyyn on? Oon aina ajatellut että sitten joskus se olis mun juttu, sillä vesi tuo ihan kaikkeen helpostuksen kohdallani :)
Se vaihtelee kai sairaaloittain ja joissain sairaaloissa vesisynnytykset on täysin mahdottomia/kiellettyjä. Tuolla Kättärillä ammeeseen voi mennä jos vauvan sydänäänet on hyvät (vatsalle laitetaan semmonen laite mittaamaan niitä) ja jos äiti ei ole ottanut mitään puudutetta, esim. epiduraalia. Ilokaasua voi käyttää ammeessa mutta epiduraali yms. vaatii aina tipan laiton ja silloin ei pääse ammeeseen. Jos lapsivesion mennyt ja se on hyvän väristä niin voi mennä ammeeseen mutta jos vesi on vihreää tai muuten epäilyttävän väristä niin ammeeseen ei pääse.
Yleensä ensisynnyttäjien ei anneta synnyttää veteen mutta poikkeuksia kai on. Vedessä kätilöt ei pysty auttaa yhtä hyvin/helposti (jos vauva esim. juuttuu kiinni -> välilihan leikkaaminen, imukuppi jne.) ja ammeesta pois pääsy voi olla hidasta joten kaiken pitää oikeastaan mennä täydellisesti :) Olikohan vauvan suuri koko myös rajoite vesisynnytykselle, juuri tuon kiinni juuttumisen takia.
Lähetä kommentti