tiistai 20. heinäkuuta 2010

Kasvaakko vaiko ei kasvaa...

Tämä kirjoitus piti julkaista jo 7.7 mutta jostain syystä se jäi piiloon... Mutta tässä se nyt tulee :)

Me olemme nyt ravanneet tytön kanssa neuvolassa vähän väliä. Rutiinikäyntien lisäksi olemme nyt kahdesti joutuneet kasvukontrolliin koska tytön paino ei ole noussut niin paljoa kuin voisi ehkä toivoa. Tytön paino on koko ajan mennyt miinuskäyrällä mutta pituutta on kuitenkin tullut aina hyvin. 4 kuukautisneuvolassa kasvu oli kuitenkin kokonaisvaltaisesti vähäisempää kuin aiemmin, myös pituuden osalta ja jouduimmekin siksi kasvukontrolliin 4,5 kk iässä. Silloin kasvua oli taas tullut huimasti, enemmän kahden viikon aikana kuin edellisen kerran 4 viikon aikana. Viime viikolla meillä oli 5 kuukautisneuvola ja taas kasvu oli hitaampaa, kahdessa viikossa oli tullut vain 95 grammaa painoa. Tänään kävimme taas kasvukontrollissa koska lädemme huomenna pohjoiseen emmekä ole täällä ensi viikolla. Nyt painoa oli taas tullut enemmän (120 g) vajaassa viikossa kuin viimeksi 2 viikossa. Äh, mene ja tiedä. Suunta on koko ajan ollut oikea mutta kasvu tapahtuu näköjään pienissä pyrähdyksissä.

Meillä mennään edelleen täysimetyksellä, tein sen päätöksen jo ennen tytön syntymää, että mikäli vain mahdollista imetän 6 kk ikään saakka kuten suositukset ovat vaikka se sitookin minua enemmän ja rajoittaa omia tekemisiä, varsinkin kun tyttö ei ole hyväksynyt tuttipulloa. Tyttö on kuitenkin maistellut jo kiinteitä muutaman viikon ajan sillä meillä harjoitellaan sormiruokailua. Tyttö ei siis syö soseita vaan keitän perunaa, porkkanaa ja parsakaalia koknaisena joita annan sitten sopivan kokoisina paloina joista tyttö saa hyvän otteen. Näiden lisäksi tuorekurkku, banaani, päärynä ja mango ovat tytön ruokalistalla. Ja kyllä jotain menee vatsaan saakka sillä vaipassa on ollut porkkanan palasia ja parsakaalin piperöitä :)

Lapsentahtisen sormiruokailun perusidea on, että lapsi saa maistella eri makuja ja koostumuksia omaan tahtiin, ilman että aikuinen määrää mitä ja kuinka paljon. Sen takia meilläkin tarjottimella on useaa eri makua jotta tyttö saa itse päättää mitä syö ja kuinka paljon. Soseita syödessähän lapsi usein saa vain yhtä makua kerralla ja ruokaileminen on enemmänki passiivista vanhemman määrätessä tahdin.

Luin joskus jotakin netin keskustelupalstaa jossa käytiin taistoa "sosevanhempien" ja "sormiruokailuvanhempien" välillä ja joku sormiruokailua vastaan oleva äiti väitti niiden vanhempien, jotka kannattavat sormiruokailua, olevan laiskoja kun lapset joutuvat syömään itse. En oikein voi mennä takuuseen tuosta. Vaikka tekisinkin itse soseet on minusta suurempi vaiva keittää ja höyryttää ruoat joka aterialle, soseet voisin tehdä suuremmissa satseissa ja pakastaa. Ja sormiruokailu on melko sotkuista hommaa kun pitää lasta, joka ei vielä osaa istua itse, sylissä ja yrittää pelastaa pöytään liiskaantuvia ja lattialle lentäviä ruokia . Ja kun lapsi saakin päähänsä päristellä ruoka suussa lentää se hienossa kaaressa :) Mutta en tuomitse soseiden syöttämistä, annamme varmaan itsekin ainakin hedelmä- ja marjasoseita tytölle jossain vaiheessa.

20.7: Pohjoisen reissulla alkoi tuntua, että tyttö tarvitsee lisää kiinteää ruokaa joten hän on nyt syönyt hedelmä- tai marjasosetta päivittäin. Perunat, porkkanat ja parsakaalit menevät vielä sormiruokailuna ja uutena makuna on nyt mukana bataatti. Aamuisin olen antanut soseen seassa veteen keitettyä riisipuuroa (paljaaltaan tyttö sylkee riisin ulos) koska viljoja tai lehmänmaitoa ei vielä saisi antaa. Täytyy kysyä ensi viikolla neuvolassa saisiko puuroja (viljaa) jo antaa, helpottaisi kun voisin keittää molempien aamupuurot yhdellä kertaa. Imetän kuitenkin edelleen mielestäni yhtä paljon kuin ennenkin ja etenkin iltaisin tyttö vaatii rintaa, että voi nukahtaa. Tuntuu ettei hän osaa rauhoittua ilman sitä.

1 kommentti:

Hannah kirjoitti...

Kuulostaa tutulta tuo kasvaminen, meillä poika (nyt vuos ja neljä kk) ei juurikaan kasvanu käyrien mukaan, eikä tee sitä vieläkään. Painaa juuri ja juuri 8kg ja on reilut 70cm pitkä. Painoa ja pituutta seurataan kokoajan.. ite imetyksen ohessa jouduin antamaan korviketta ku ei oma maito riittänyt kasvattamaan pientä.

Hyvä et ootte ruvennu jo kiinteitä antamaan, eiköhän tyttö sitä rupea kasvamaan, omaa tahtiaan. Neuvolan jutut kannattaa jättää omaan arvoonsa, jos tyttö on tyytyväinen niin saa varmasti tarpeeksi ruokaa :)

Meillä ainakin poika on sellanen tehopakkaus että oksat pois, virtaa riittää kuin pienessä kylässä! Ja aivan varmasti kuluttaa kaiken minkä syö! Ja syö kuin hevonen, jos niin voi tämän ikäisestä sanoa.