maanantai 14. maaliskuuta 2011

Vauvarokko

Tytöllä oli kuumetta kolmena päivänä ja perjantaina aamulla tytön vartalolle oli ilmestynyt pieniä punaisia pilkkuja. Selässä niitä oli pahiten mutta myös vatsapuoli oli näppyjen peitossa. Soitin terveyskeskukseen ja saimme terveydenhoitajalle ajan. Siellä hän totesi, kuten kollegansakin puhelimessa jo epäili, että tytöllä on vauvarokko eli toiselta nimeltään kolmen päivän kuume. Kuumeen laskettua näpyt ilmenevät, jotka onneksi eivät kutia. Se vasta olisikin show, kun yrittäisi estää vuoden ikäistä raapimasta itseään kun selitys ei ihan niin hyvin vielä mene perille. Eilen näpyt sitten olivatkin jo tipotiessään. Hoitaja sanoi ettei vauvarokon tarttuvuudesta ole tietoa mutta netistä luettuani löysin ihan toisenlaista infoa. En sitten tiedä tarkoittiko hoitaja tarttuvuutta aikuisiin vai... Useimmat lapset kuitenkin sairastavat sen joskus alle 3-vuotiaina.

Tässä vielä Sairas Lapsi sivuston tietoa vauvarokosta:
Vauvarokko on viruksen aiheuttama, erittäin helposti tarttuva lastensairaus. Tavallisin sairastumisikä on 6-24 kk. Tyypillinen oire on kolmen päivän kestoinen (joskus 5 vrk) kuume, joka kohoaa usein 39-40 asteeseen. Lapsi on ärtyisä, mutta muuten hyväkuntoinen. Nielu voi olla punoittava, silmäluomissa voi olla turvotusta ja niskan imusolmukkeet voivat olla lievästi suurentuneita.

Samalla kun kuume häviää, lapselle kehittyy punertavaa ihottumaa. Ihottuma nousee ensin rintaan ja kaulaan, josta se leviää vähitellen muualle vartaloon. Ihottuma on vaaleanpunertavaa ja pienitäpläistä, ja se hälvenee sormella painettaessa. Reaktio on siis päinvastainen kuin aivokalvontulehduksen aiheuttaman ihottuman kohdalla.

Ihottuma häviää nopeasti, jopa seuraavien tuntien aikana ja viimeistään 1-2 päivän kuluessa.
Sairauteen ei ole olemassa erityistä hoitokeinoa.

Ei kommentteja: