torstai 28. lokakuuta 2010

Tytön ruokailutottumukset

Koska olemme joutuneet niin kovaan syyniin tytön painon vuoksi ja sitä myötä myös tytön syömisiä on kovasti kyselty ja ehkä jopa kyseenalaistettu, niin ajattelin kirjoittaa hieman siitä. Itsehän emme missään vaiheessa ole olleet huolissamme tytön painonnoususta mutta neuvolan painostuksesta ja heidän stressaamisen myötä tytön syömisestä tuli eräänlainen suoritus ja tuntuu kuin hänet olisi pakko saada syömään jokin tietty määrä joka aterialla. Ja varmasti meidän stressaaminen siitä, että saamme juuri tuon tietyn määrän ruokaa tyttöön on vaikuttanut myös tyttöön jotenkin, kyllähän lapset aistivat kaikenlaista.


Aluksihan olisin halunnut jatkaa täysimetyksellä 6 kuukauden ikään saakka ja siinä ohella tutustuttaa tyttöä sormiruokailun merkeissä muihin ruokiin ja makuihin. Me aloitimmekin sormiruokailun 4,5-5 kk iässä mutta tuolloin tyttö lähinnä kokeili ruokia käteensä ja mutusteli niitä jonkin verran. Neuvolan ohjeiden (käskyjen) mukaan meidän pitikin aloittaa soseet tytön ollessa vähän päälle 5 kuukautta, koska heidän mielestään tytön paino ei noussut tarpeeksi. Tuolloin paino taisi olla -9% - -10% tienoilla. Tytön paino on koko ajan mennyt hieman miinuskäyrällä, alkuun se oli -3%. Tällä hetkellä tyttö syö soseita ja maitoa (korviketta) ja sormiruokailua hän harjoittelee siinä ohella. Paino oli viimeksi (kuukausi sitten) -19%.


Imettää olisin halunnut vuoden ikään saakka mutta 1,5 kuukautta sitten tyttö alkoi hyljeksimään rintaa ja enimmäkseen hän vain leikki rinnalla. Muutaman viikon nirsoilun jälkeen päätin, että imetän vain aamuisin kun tyttö on nälkäinen ja hyväntuulinen ja se sujuikin melko hyvin. Muilla aterioilla tyttö sai korviketta. Lopulta aamuimetyksetkin menivät pelkäksi leikkimiseksi, eli minun puremiseksi, ja nyt en olekaan imettänyt reiluun viikkoon. Hyvin on mennyt ja erityisesti se, että tyttö vieroitti itsensä rinnasta, tuntuu hyvältä. Sydämeni olisi varmaan särkynyt jos olisi pitänyt vieroittaa tyttö "väkisin" jos toinen olisi vielä halunnut rinnalle. Onneksi näin päin!


 Tällä hetkellä tyttö syö (ajat riippuvat siitä mihin aikaan tyttö herää ja kuinka pitkiä päiväunia hän nukkuu ja mihin aikaan:

Klo. 8.00-9.30:
Aamupuuro (veteen keitetty kaura-, ruis- tai neljän vijan puuro) mustikoiden kanssa + maito

Maito ennen päiväunia jos tyttö nukkuu ennen lounasta

Klo. 11.00-13.00:
Lounas (liha- tai kalasose) + vesi tai maito

Klo. 14.00-15.30
Välipala (hedelmä- tai marjasose tai hedelmiä + riisikakku) + vesi tai maito

Klo. 17.00-18.00
Päivällinen (liha- tai kalasose) + maito

Klo. 20.00
Iltapuuro mustikoiden kanssa + maito ennen nukkumaan menoa


Viitteellisten ohjeiden mukaan tytön pitäisi tässä iässä saada 600 ml maitoa/pvä mutta meillä tuo määrä ei vättämättä täyty joka päivä. Joskus tyttö juo sen verran mutta useinmiten se jää hieman alle. En kuitenkaan usko, että tyttö saisi liian vähän nesteitä sillä vaipat kyllä kertovat muuta. Noin kuukauden päästä voimmekin sitten aloittaa tavallisiin maitotuotteisiin totuttelun, nyt tyttö juo vielä korviketta eikä syö muita maitotuotteita.


Viime aikoina tyttö on nirsoillut ruoan kanssa ja hän pelleilee usein syödessä. Hän aloittaa päristelyn ja sylkee ruokaa ulos. Välillä hän työntää kielellä vastaan ettei suuhun mene mitään ruokaa. Olemme yrittäneet kieltää mutta tuntuu, että hän vain yltyy pelleilemään siitä. Parhaan lopputuloksen saa kun itse syö samaan aikaan ja kun tyttö aloittaa päristelyn keskeytän hänen syöttämisen ja syön itse siinä välissä. Hetken kuluttua tyttö on rauhoittunut ja malttaa syödä taas kiltisti. Välillä tekisi niin mieli pistää ruoka pois ja tyttö saisi syödä seuraavalla aterialla, koska hänen kanssaan saa todellakin taistella, että ruokaa saisi mahaan asti. Mutta tällä hetkellä en uskalla tehdä sitä koska pelkään, että sitten hän ei ainakaan saa tarpeeksi ruokaa eikä paino nouse. Onneksi saimme nyt ajan Lastenkinikalle joten voimme sitten ehkä rentoutua ruokailun suhteen, mikäli kaikki on kuten pitää.


Nyt minua kiinnostaisikin miten muut vauvat syö, lähinnä ne jotka syövät kiinteitä ruokia. Kuinka usein lapset syövät kiinteitä ja millaisia ruokia?

2 kommenttia:

Miia kirjoitti...

Tosi inhottavaa kun joutuu todistella, että tuntee lapsensa ja parhaansa yrittää :( Tsemppiä! Ruoka-asiaan en osaa mitään sanoa kun ei oo lapsia :)

Cato kirjoitti...

Joo, välillä tosiaan on tuntunut, että joutuu oikein vakuutella, että kyllä me ihan oikeasti syötetään tyttöä! Toivottavasti mitään poikkeavaa ei löydy Lastenklinikalla ja, että saadaan olla "rauhassa" sen jäkeen :)