torstai 18. elokuuta 2011

Sappikiviä?

Tänään tunsin ensimmäistä kertaa ikinä kovaa, pistävää kipua oikean kylkikaaren alla joka oli niin lamaannuttavaa etten pystynyt oikein liikkumaan ja syvään hengittäminenkin sattui. Tuota kipua kesti reilun tunnin ja mietittiin jo, että pitääkö soittaa jonnekin. Etsiskelin sitten netistä tietoa ja löysin useita keskusteluketjuja joissa mainittiin sappikivet ja sappivaivat raskausaikana. Oireet kuulostivat juuri samoilta, ainoa ettei minulla kipu säteillyt selän puolelle. Toivon ettei kyse ole sappikivistä ja, että kipukohtaus jää tuohon yhteen. Varsinkin jos olen kaksin tytön kanssa niin en esim. pysty tekemään mitään estääkseni tyttöä tekemästä kiellettyjä juttuja tai nostamaan häntä syliin yms. kun kipu lamaannuttaa niin täydellisesti. Tyttökin ilmeisesti säikähti tänään kun olin niin huonona ja lähes itkin kun yritin liikkua, mies oli juuri silloin pihalla auttamassa naapuria.

Huomenna täytyy sitten soittaa neuvolaan ja kysellä pitääkö minun tehdä jotain tai käydä jossain kokeissa. Ilmeisesti sappikivitautia ja kipukohtauksia hoidetaan/ennaltaehkäistään usein ruokavaliolla, eli vältellään semmoisia ruokia jotka voivat aiheuttaa kivun, ainakin raskaana olevilla, mutta oireiden jatkuessa leikkauksella. Tuore omena oli mainittu yhtenä ruoka-aineena joka saattaa aiheuttaa kipukohtauksia ja söinkin 2 omenaa pari tuntia ennen kipua, en kyllä tiedä voiko se vaikuttaa enää niin pitkän ajan jälkeen...

"Esiintyvyys lisääntyy iän myötä ja esimerkiksi raskaana olevilla."

"Tyypillinen sappikivikohtaus on oikean kylkikaaren seudussa tuntuva kova ja kouristava kipu, joka säteilee selkään lapojen väliin."
 
"Tällainen sappikoliikkikohtaus kestää tavallisesti muutamasta minuutista tunteihin. Oireet aiheutuvat kiven kiilautuessa sappirakon kaulaan tai -tiehyeeseen, jolloin sappinesteen virtaus estyy."

Tietoa sappikivistä: Poliklinikka: kivuliaat sappikivet sekä Poliklinikka: Sappikivitauti

Ei kommentteja: